انواع مخازن صنعتی و کاربرد آن ها
مخزن کرایوژنیک از دو مخزن تشکیل شده است که مخزن اصلی درون یک پوسته خارجی قرار می گیردو حد فاصل این دو مخزن ، از مواد عایق مانند پرلیت تشکیل شده است که بر اساس روش غربال مولکولی عمل می نماید.
مخزن درونی لوله های درونی مخزن ، از جنس استنلس استیل می باشد که این امر در کنار تست های زیادی که بر روی مخزن انجام می گیرد موجب تضمین مرغوبیت و کیفیت مایعات گازی می باشد که خود عامل مهمی در بالا نگه داشتن خلوص گازهاست این مخازن با استفاده از تکنیک های پیشرفته و فناوری روز دنیا که تحت سیستم کنترل کیفیت می باشد، ساخته می شود. آیتم های متعدد در طراحی و ساخت این مخازن را جزو تجهیزات پیشرفته در سطح دنیا قرار داده است. مخازن کرایوژنیک در صنایع مختلف کاربرد های زیادی دارند و از جمله آنها می توان به مخازن، اکسیژن مایع، نیتروژن مایع، آرگون مایع و مایع co2 اشاره کرد.مخازن مورد استفاده در مجموعه های صنعتی معمولا با ظرفیت های 1 تن تا 30 تن و فشار کاری 5 تا 15 بار می باشد.
به طور خلاصه اگر سوال شما این است که مخزن کرایوژنیک چیست و چه برتری نسبت به کپسول های مرسوم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1-قیمت: هزینه شارژ مخزن کرایوژنیک به طور کلی 1/3 قیمت شارژ کپسول است(در انتها برآورد هزینه ها ارایه می گردد)
2-تعویض و حمل: مخازن کرایوژنیک یک بار در محل نصب می گردند و با استفاده از ماشین های حمل در بازه های 1 تا 2 ماه شارژ می گردند این در صورتی است که کپسول ها باید به صورت روزانه یا هفتگی حمل و شارژ انجام گیرد.
3-تعمیرات و نگهداری: کپسول ها به دلیل داشتن شیرالات برنجی و تعویض مرتب باید تحت مراقبت باشند و خود بدنه کپسول باید به صورت دوره ای تست و سلامت سنجی گردد که این امر در مخازن وجود ندارد.
4-فشار کاری: فشار کاری مخازن بر حسب نوع کارکرد تنظیم می گردد ولی کپسول ها با فشار های 120 بار تا 200 بار پر می شود که این فشار باعث به وجود آمدن خطرات زیادی شده است.
صنایع شیشه و بلور
به منظور بهینه سازی تجهیزات گرمایشی و عملکرد بهتر کوره ها همچنین کاهش مصرف سوخت و کاهش انتشار ذرات و آزاد شدن اکسید های نیتروژن در صنایع شیشه و سرامیک از گاز اکسیژن استفاده می شود.
مایعات صنعتی و طبی
با توجه به افزایش تولید مایعات صنعتی و طبی مثل اکسیژن مایع ، نیتروژن مایع ، آرگون مایع و کربن دی اکسید مایع در سطح کشور توسط تولید کنندگان بزرگ مثل فولاد مبارکه اصفهان ، فولاد اهواز ، ذوب آهن و … استفاده از مخازن کرایوژنیک در صنعت شارژ کپسول رونق بسیار زیادی پیدا کرده است.
صنایع جوش
گازCo2 و آرگون یکی از گاز های پر کاربرد در صنایع جوش هستند که مخازن کرایوژنیک از این گاز ها در دمای پایین نگهداری می کند تا در زمان نیاز با تغیر از مایع به گاز آن را در اختیار مصرف کننده قرار دهد.
برش ساده-برش لیزر
استفاده از اکسیژن در صنایع برش کاری به صورت مرسوم انجام میگیرد فشار کاری بر اساس ضخامت قطعه تنظیم میگردد. استفاده از نیتروژن در برش پلاسما و دیگر روش های برش کاری باعث بالا رفتن کیفیت سطح کار می گردد.
صنایع حفاری
تزریق ازت مایع با هدف ازدیاد برداشت به صورت گسترده در مخازن نفتی و همچنین با هدف recycling و تثبیت فشار مخزن در مخازن گازی و gas lift قابل انجام است، استفاده از مخزن ازت مایع به دو روش مخازن حمل ازت مایع و مخازن ثابت ازت مایع می باشد.
صنایع تحقیقاتی-دارویی
انجماد سریع در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارد. از نیتروژن مایع در صنایع تحقیقاتی،سرم سازی، دارو سازی،نگهداری اسپرم و ….استفاده می شود.
در خرید مخازن کرایوژنیک دست دوم ابتدا باید به چند نکته توجه کرد اول اینکه مدل های موجود در بازار از نمونه های مستعمل روسیه و ترکیه و اروپا هستند.این مخازن گاها نیمی از عمر کارکرد خود را طی کرده اند و بعد به ایران منتقل شده اند و یا از مخازنی هستند که در ایران کارکرده و به دلیل معیوب بودن به فروش می رسند.به دلیل پایین بودن عمر کارکرد این مخازن نسبت به مدل نو استفاده از این تجهیز توصیه نمی شود.
مخازن کرایوژنیک دو جداره هستند و به این دلیل امکان تست های غیر مخرب(UT-RT-PT) بر روی آنها امکان پذیر نیست پس نمیتوان از وضعیت مخزن داخلی به درستی آگاه شد.در مواردی که مخزن با انجام تست فشار به فروش می رسد می تواند در مخزن داخلی ترک وجود داشته باشد و بعد از چند سیکل یا چند ماه کارکرد این ترک رشد کرده و خلا بین دوجداره را از بین ببرد.در این شرایط مخزن با یک مخزن تک جداره تفاوتی ندارد.
با توجه به موارد گفته شده در بالا اگر مخزن نیاز به تعمیرات داشته باشد و عیب در مخزن داخلی باشدباید مخزن کاملااز هم جدا شود تا رفع عیب انجام گیرد و این پروسه مشابه مراحل ساخت یک مخزن نو می باشد که بسیار پرهزینه می باشد.
برای براورد دقیق در این زمینه باید عمر مخزن(40 سال )را کاملا با قیمت نو آن مقایسه کرد.